top of page

HVA

ER

Mindfulness

Saki Santorelli og Florence Meleo-Meyer fra Center for Mindfulness, University of Massachusetts - snakker om mindfulness. Varighet: 09 min.  

Mindfulness/oppmerksomt nærvær handler om å være bevisst tilstede i øyeblikket, med en vennlig og romslig holdning mot oss selv og det vi opplever. Det å være tilstede er en evne alle har, det er ikke noe nytt som skal læres, men det er en evne som kan trenes og gjøres mer tilgjengelig. For mange av oss er det vanskelig å virkelig være der vi er, vi har gjerne en sterk tendens til å være opptatt med tanker om noe som har skjedd eller noe som skal skje. Dette gjør at vi ofte går glipp av det som foregår rett foran oss. Vi kan ha hektiske hverdager, alltid på vei til et nytt gjøremål, ting som skal rekkes og huskes i tide, og vi bekymrer oss for hvordan det skal gå eller om det ble bra nok. På denne måten lever vi store deler av livet fraværende og legger ikke merke til signaler fra kroppen, hva vi sanser eller føler underveis. Både tanker og handlinger skjer på autopilot. Å leve på denne måten over tid kan føre til ulike plager, noen ganger kroppslige, andre ganger uro, rastløshet, irritasjon, tomhet eller meningsløshet.

 

Mindfulness kan være en måte å ta mer del i livet vi lever, hvor vi blir i stand til å ta inn mer av det gode og kan bedre håndtere det som er utfordrende. Mindfulness handler om å bli bevisst, bevege seg "ut av hodet" og autopiloten, og inn i kroppen og sansene. Øvelse i mindfulness kan hjelpe oss til å forholde oss til egne følelser og tanker, uten å bli verken overveldet eller stenge dem ute. Vi legger i større grad merke til hva som foregår i oss - tanker, følelser, signaler fra kroppen. Dette kan gi rom for større kontakt med blant annet egne grenser og hva som er viktig og meningsfullt for oss. Vi får mulighet til å utforske hvem vi er, hvordan vi lever, hvilke valg vi tar og hvordan det påvirker oss selv og andre. Vi legger merke til det som er rundt oss – smaker, lyder, lukter, syn og berøring. Vi blir mer oppmerksomme i møte med andre mennesker og verden rundt oss. Når vi er mer oppmerksomme på hva som skjer både i oss og rundt oss, blir det lettere å ta bevisste valg, fremfor å bli styrt av automatiske vaner og mønstre som ikke alltid er like hensiktsmessige. Dette er kanskje en av de viktigste effektene av jevnlige øvelser i nærvær. I tillegg kan mindfulness hjelpe oss til å møte oss selv  og andre med større anerkjennelse og vennlighet, fremfor kritikk og fordømmelse som gjerne skaper ytterligere stress og anspenthet. 

 

Mange omtaler mindfulness som en form for mental trening som kan hjelpe oss til bedre mental helse og robusthet, akkurat som fysisk trening gir en sterkere og sunnere kropp. For informasjon om neste kurs se her.

Bakgrunn

Mindfulness stammer opprinnelig fra buddhistisk filosofi og psykologi, men det er ikke noe religiøst eller mystisk ved programmet (MBSR) slik det undervises. Mange vil også hevde at mindfulness egentlig ikke er noe nytt, da evnen til tilstedeværelse har vært sentralt i alle visdomstradisjoner og innenfor alle terapisystemer – uten at det nødvendigvis har blitt kalt mindfulness. 

Den moderne mindfulnessbevegelsen har spredd seg raskt og er flere steder integrert i helsevesen, skoler, fengsler og i næringsliv. Mye av årsaken til at mindfulness er bredt anvendt og anerkjent skyldes at den amerikanske legen John Kabat-Zinn i 1979 lanserte et åtte ukers systematisk kursprogram for pasienter på et offentlig sykehus i Massachusetts. Programmet het Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), og helt fra starten har effekten av programmet blitt studert vitenskapelig – noe som etter hvert har medført anerkjennelse i vestlig medisin. Det er denne modellen jeg underviser i mine kurs, les mer om kurset her.

Forskning

Det er gjort omfattende forskning på mindfulnessbaserte metoder de siste tiårene. Overordnet er mindfulness en godt dokumentert tilnærming – med god effekt i forhold til reduksjon av stress, bedre psykisk helse og økt trivsel og livskvalitet. Blant annet omtaler Folkehelseinstituttet mindfulness som "et helsefremmende tiltak som virker". Hvis du vil lese mer fra min egen studie som undersøkte utviklingen hos deltakerne på sykehuset - finner du det her.

Likevel er det verdt å merke seg at dette ikke er en "quickfix". Selv om øvelsene er enkle vil de fleste av oss behøve trening over tid. Det er heller ingen mirakelkur som løser alle problemer, og det er ikke en metode som passer for alle, alltid.

bottom of page